Materialer om APV

To skemaer til APV: Hent et simpelt kortlægningsskema og et simpelt processkema.

Aktiverende APV: Hæfte om APV med hovedfokus på hvad vi ønsker at opnå i fremtiden og hvordan vi kan opnå det vi ønsker. 

Leder-APV: Se metoder og skemaer til APV for ledere i hæftet Trivsel i lederrollen.

Psykisk APV+: Få mere ud af arbejdet med psykisk arbejdsmiljø.

Behøver ikke at opfinde den dybe tallerken

"Folk druknede i arbejde bl.a. fordi de skulle opfinde alting selv". Sådan siger sikkerhedsleder Laila Baadsgaard Jørgensen fra Aalborg Sygehus om de første APV'er som blev gennemført på sygehuset.

Men så svært må det ikke være, for så bliver APV blot noget der skal overståes - noget som tager luften ud af arbejdsmiljøorganisationen, så den slet ikke har kræfter til at følge op på arbejdet.

Forenklede redskaber

Region Nordjylland har derfor lavet en lille pjece om APV, som kort beskriver

  • Minimumsforskrifter for APV
  • Arbejdsmiljøorganisationens opgaver
  • Sammenhængen mellem arbejdsmiljøorganisationen og ledelsen

Formålet med pjecen er at få APV skåret ned til en passende størrelse, som arbejdsmiljøgruppen kan forholde sig til og ikke bliver overvældet af.

Brug arbejdsmiljøvejvisere

Samtidig anbefaler Laila Baadsgaard Jørgensen arbejdsmiljøgrupperne på Aalborg Sygehus at bruge Arbejdstilsynets arbejdsmiljøvejvisere som tjekliste.

"Vejviserne er delt op branchevis og fortæller, hvad det er for nogle særlige problemer, man skal være opmærksom på. Ved at bruge dem undgår sikkerhedsgrupperne [Red. Arbejdsmiljøgrupperne] at kortlægge alt mellem himmel og jord, som reelt ikke er særlig relevant", siger Laila Baadsgaard Jørgensen.


Senest revideret den 17. august 2020