Del: - -

Ulykkesanalyse: Kom bag om ulykken

Undgå fremtidens ulykker ved at finde de bagvedliggende årsager til de ulykker, der er sket. Interview med Kirsten Jørgensen

Af journalist Lone Bolther Rubin

Hvorfor faldt du, og hvad var det i situationen, der gjorde, at du kunne falde, og hvorfor kunne situationen overhovedet opstå?

Det handler om at stille spørgsmålet "hvorfor" igen og igen, hvis man vil lave en rigtig god ulykkesanalyse. Men hvorfor skal man have en god ulykkesanalyse? Skaden er jo sket…

- Det er helt essentielt at vide, hvad der er af bagvedliggende årsager, hvis man vil skabe virkelige forandringer. Selv banale ulykker kan bunde i grundlæggende problemer på arbejdspladsen. Finder man frem til dem, kan man undgå mange også større ulykker, siger landets førende ekspert i ulykkesanalyser, Kirsten Jørgensen.

Hun er lektor ved DTU og har undervist på mange sygehuse og regioner i analyse af arbejdsulykker. Blandt andet med udgangspunkt i ulykkestræet - som er en analyseform, der bringer dig helt ned til roden af årsagerne.

Vigtigt at kunne ændre på vilkårene for ulykker

- Når ulykken er i gang, så er det tilfældigheder, der afgør, hvor galt det går. Det handler om at ændre på de vilkår, der overhovedet gør ulykken mulig, siger Kirsten Jørgensen.

En bagvedliggende årsag kan for eksempel findes i arbejdets tilrettelæggelse, den grundlæggende kultur, travlhed, bygningens vedligeholdelse og rengøring eller mangelfuld instruktion af personalet.

Ifølge Kirsten Jørgensen er mange private virksomheder blevet gode til at lave ulykkesanalyser. Hun nævner et eksempel på et VVS-firma, der havde mange ulykker med hobbyknive.

- De havde sagt og gjort meget i forhold til medarbejderne uden resultat. Først da de analyserede ulykkerne til bunds, blev de opmærksomme på, at de brugte kniven til mange flere opgaver, end de behøvede. Ved at ændre på arbejdets tilrettelæggelse, slap de af med ulykkerne, fortæller Kirsten Jørgensen.


Senest revideret den 21. februar 2020