Case: Psykiatrisk har fået mere lys og mindre tvang

Psykiatrisk Afdeling i Esbjerg har fået døgnrytmelys, men går der en alarm, udløser det automatisk fuld belysning.

Af journalist Lone Bolther Rubin
60 pct. færre bæltefikseringer og færre situationer, hvor personalet skal bruge tvang. Det har været virkeligheden for Psykiatrisk Afdeling Esbjerg, siden den flyttede i nye lokaler i juli 2014.

Det betyder ikke alene et bedre patientforløb, men også en større sikkerhed for medarbejderne.

Lysets beroligende effekt

Det kan skyldes flere ting, men der er god grund til at tro, at lyset spiller en rolle. Der er meget mere dagslys gennem store vinduespartier i det nye byggeri. Det er blevet lettere for patienterne at gå ud - de skal ikke spørge og behøver ingen ledsager.

Desuden er der installeret mørklægningsgardiner på sengestuerne og kunstigt døgnrytmelys på alle sengeafsnit. Der er lys fra forskellige lyskilder fra flere niveauer og retninger, så det skaber et hjemligt miljø med diffust lys, direkte lys og skyggevirkninger.

Ifølge forskning gør den slags lysforhold patienterne mere rolige og giver dem en bedre nattesøvn.

- En weekend drillede døgnrytmelyset, og da rendte patienterne oppe hele natten, så jeg tror på, det har en effekt, fortæller Anne-grethe Borch Lauridsen, der er funktionsleder på sengeafsnit E.

Læs også:

Hvidt lys med god farvegengivelse

Der er flere måder at lave døgnrytmelys på. Man kan bruge farvet lys, eller man kan justere det hvide lys, der består af alle farver. I Esbjerg har lysdesigner Iben Winther Orton været rådgiver. Hun har valgt hvidt lys som løsningen med en stærkt rødlig toning om natten.

- Det er vigtigt, at det er let at aflæse ansigtsudtryk. Det giver mere tryghed i relationen mellem patient og medarbejder. Derfor har jeg valgt at bruge hvidt lys, hvor man selv i lave lysniveauer kan skelne farver og nuancer, siger Iben Winther Orton.

Medarbejderne har været med til at teste farvegengivelserne, inden lamperne blev indstillet endeligt.

Om aftenen og natten trækkes det blå lys ud, så det rødlige lys bliver mere dominerende. Men ikke så meget, at man begynder at miste farvefornemmelsen.

Desuden skrues der ned for lysets intensitet. Der er mindst lys om natten på sengestuerne, lidt mere på gangene, endnu mere i vagtstuerne, og der er fuld lys på toiletter og i medicinrummene. I vagtstuen er det muligt at tænde en ekstra læselampe.

Lys nok til at holde sig vågen

Der er lys nok til at man kan orientere sig, og medarbejderne kan altid overstyre – dvs. at de kan tænde mere lys, hvis de ønsker det.

På en enkelt afdeling har tre af medarbejderne ønsket at få skruet mere op for lyset, fordi de følte sig trætte og fik hovedpine i døgnrytmelyset.

De har derfor overstyret lyset i vagtstuen og har ikke siden haft problemer. På afdeling E har det ikke været nødvendigt.

- Vores nattevagter siger, at de har let nok ved at holde sig vågne, og der er ingen, der har problemer med at sove, når de kommer hjem, siger Anne-grethe Borch Lauridsen.

Arbejdslyset er i orden

Er der behov for at håndtere en patient i løbet af natten, kan lyset altid tændes prompte. På toiletterne er der helt lyst, og går der en alarm bliver der automatisk tændt for fuld arbejdslys.

Dermed kan kollegerne hurtigt se, hvor der er brug for hjælp, og man skal ikke bruge tid på at tænde lyset. Det giver ekstra tryghed og sikkerhed i arbejdet.

- Det kan være en patient, der bliver akut dårlig, selvmordstruet eller udadreagerende. Så er det vigtigt i forhold til samarbejdet om patienten, at vi tydeligt kan se, hvor vi har vores kolleger og patienten, siger Anne-grethe Borch Lauridsen.

Gør op med 200 lux

Lysdesignet på den psykiatriske afdeling i Esbjerg er et opgør med de generelle belysningsstandarder om, at der skal være 200 lux døgnet rundt på hele sygehuset.

- Vi har i stedet fokuseret på en funktionel belysningskvalitet og har lys, hvor der er behov for det. Der er ikke 200 lux alle vegne. Der er måske kun 50 nogle steder, 200 på en væg og 400 på sengestuen, siger hun og forklarer det med hensynet til særligt tre forhold:

  1. Det visuelle og biologiske lysdesign
  2. God lyskvalitet
  3. Gode vertikale lysforhold, når man arbejder ansigt til ansigt med mennesker

Senest revideret den 24. juni 2020