Værktøjer til ulykkesanalyse

Beskrivelse af en analyseguide fra Arbejdstilsynet og et skema til risikovurdering fra Branchearbejdsmiljørådet. Målet er at få flere til at grave dybere efter årsagen til ulykker – og lære af dem

Af journalist Lone Bolther Rubin

Det skal være let og overskueligt at lave en analyse af en arbejdsulykke. Til gengæld skal det gøres. Det er målet for to forskellige værktøjer, der er udarbejdet af Arbejdstilsynet (At) og BFA Velfærd og Offentlig administration.

Få overblik over alle værktøjer til forebyggelse af ulykker fra BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration.

AT: Den grundige analyse af en konkret ulykke

Guiden fra AT fylder syv let skrevne sider og stiller en række spørgsmål til, hvorfor ulykken kunne ske. Find guiden på Arbejdstilsynets hjemmeside. Forebyggelseskonsulent Holger Delfs har været medforfatter. 

Han vurderer, at Arbejdstilsynets analyse kan gennemføres i løbet af tre kvarter til to timer. Det afhænger af, hvor mange ting der har været i spil, og hvor mange der deltager i undersøgelsen af ulykken.

Konceptet er, at man samler de involverede personer og diskuterer, hvorfor det gik, som det gik, og hvordan man undgår tilsvarende ulykker.

- De værktøjer, der er på markedet i dag, er mere teoretiske, og det er ikke alle arbejdspladser, der forstår eller formår at bruge dem. Vores guide er et forsøg på at gøre det mere enkelt og selvforklarende, siger Holger Delfs.

Skab overblik over jeres risikosituationer

Skemaet fra BFA Velfærd og Offentlig administration (tidligere BAR SoSu) fylder kun en side, og det gør det let for Arbejdsmiljøgruppen at lave risikovurderinger. På bagsiden er der en oversigt over de hyppigste risikosituationer inden for forskellige brancher. Hent skema til risikovurdering her

Tanken er, at arbejdsmiljøgruppen selv udfylder skemaet og får talt om risici samt muligheder for forebyggelse for hver arbejdssituation, hvor der er en risiko.

Alt for mange undlader analysen

Om man vælger den ene eller anden metode eller begge, så vil det helt sikkert være bedre end ingenting. Arbejdstilsynet oplever tit, at arbejdspladserne ikke får undersøgt årsagen til ulykken.

- De har måske fjernet den ledning, som vedkommende snublede over, men de har ikke spurgt sig selv, hvorfor ledningen lå der. Det er det, vi vil. Vi vil trevle ulykken op baglæns, siger han.

Undersøger svigt forud for ulykken

Først ser man på de fysiske årsager, og dernæst ser man på, hvilke personlige og planlægningsmæssige svigt, der har gjort ulykken mulig.

Når årsagerne er afdækket, skal man undersøge, om der kunne ske tilsvarende ulykker samme sted andre steder i virksomheden. Herefter finder man frem til, hvordan sikkerheden kan forbedres.


Senest revideret den 21. januar 2021