
Hvorfor Arbejdsmiljø
Kære underviser
”Det gode arbejdsliv” er udarbejdet for at gøre det sjovere, nemmere og mere spændende at inddrage elementer af arbejdsmiljø i undervisningen på Social- og Sundhedsskolerne.
Arbejdsmiljøundervisning medvirker til at udvikle de studerendes kvalifikationer til at indgå i arbejdsmiljøarbejdet på arbejdspladserne, så de i deres senere arbejdsliv bliver bedre til at passe på sig selv – og på hinanden!
Det er nemlig desværre især nyuddannede og nyansatte på arbejdspladserne, som har risiko for at få fysiske og psykiske skader i arbejdet. Unge er desværre stærkt overrepræsenteret i statistikkerne over arbejdsulykker og arbejdsbetingede lidelser. Derfor bør der arbejdes intensivt med unges holdninger til arbejdsmiljø i uddannelserne generelt – således også i den erhvervsforberedende undervisning på Social- og Sundhedsskolerne og i praktikken.
Målene i forhold til de studerende på uddannelserne er:
– at få dem til at se, at arbejdsmiljø er lige så vigtigt som andre faglige emner, og at det er en forudsætning for trivsel
– at den enkelte studerende ser sin andel i udvikling og fastholdelse af et godt arbejdsmiljø
– at de kan forholde sig til arbejdsmiljø i forbindelse med jobsøgning
– at de efter endt uddannelse får lyst til at arbejde med arbejdsmiljø. For eksempel som arbejdsmiljørepræsentant eller forflytningsvejleder.
I forhold til skolerne er målene:
– at lærerne inspireres til refleksion over udvikling af undervisningen og egne roller
– at tydeliggøre, at arbejdspladsvurdering (APV) er et godt redskab
– at arbejde med initiativer, der har fokus på at ændre holdninger til arbejdsmiljø og sundhed
– at udvikle rammerne for samarbejde mellem skoler og praktiksteder.
På sigt er målene:
– at sammenhængen mellem den teoretiske undervisning på skolerne og den praktiske undervisning på praktikstederne udvikles
– at gøre arbejdsmiljøet så godt, at de ansatte kan holde til at arbejde på fuld tid
– at gøre fremtidens ansatte så bevidste om arbejdsmiljø, at de stiller krav
– at forbedre rekruttering og fastholdelse.
Det er ambitiøst. Men den positive respons, der indtil nu er kommet fra lærere og ledelse på de uddannelsessteder, der har været involveret i udarbejdelsen af idémappen, gør, at vi i BAR Social & Sundhed er overbevist om, at det vil lykkes.
God fornøjelse og god arbejdslyst med arbejdet med ”Det gode arbejdsliv”.
Det vil glæde os meget at høre, hvordan I bruger idéerne og inspirationen – med henblik på videreudvikling af idéerne og beskrivelse af helt nye.
Oktober 2009 | |
Susanne Ulk Projektleder BAR Social & Sundhed |
Inger Bolwinkel Styregruppeformand for projektet Næstformand, BAR Social & Sundhed |