Skat flytter opgaver i stedet for medarbejdere

Hos Skat forsøger man så vidt muligt at flytte opgaver frem for medarbejdere. Det betyder, at en medarbejder med en speciel ekspertise kan arbejde fra alle centre i landet. Men det kræver virtuel ledelse og fleksibilitet.

Af journalist Dorte Kvist, Periskop

Medarbejderen i Århus, som sidder med sin helt specielle ekspertise, har et tæt samarbejde med sin chef og sine kolleger i Skats hovedsæde i København. Men det kan kun lade sig gøre på grund af intranet og videomøder.

- Medarbejderen i Århus har ikke lyst til at flytte til København, så derfor må vi flytte opgaverne over til ham, når det nu engang er ham, der er bedst til at løse dem. Det er selvfølgelig en udfordring, når medarbejderen sidder så langt væk, for vi har ikke den samme daglige kontakt og den faglige sparring, som vi andre har med hinanden. Men via virtuel ledelse som videomøder kan vi alligevel få følelsen af samhørighed. Det virker faktisk, fortæller projektleder Kaj Ulriksen. 

Desuden er intranettet et vigtigt kommunikationsmiddel - tingene ligger i fælles mapper, og alle har adgang til alle informationer.

Efterlyser stillezoner

Omkring Skats kaffebar er der drop-down zoner med pc’er, hvorfra man også kan arbejde.

- Hvis jeg fx ikke vil tage hele vejen fra mit hjem ind til hovedcentret, kan jeg tage til Høje Tåstrup og logge mig på ved drop-down zonen dér. Så kan jeg logge mig på vores intranet og blive opkoblet med mine egne ting, fortæller Kaj Ulriksen.

Der sidder altid medarbejdere ved computerne i de drop-down zoner - også fordi det er et hyggeligt sted at være - men specielt roligt er det ikke. Og eftersom der også kan være snak og uro i et storrumskontor, som Kaj Ulriksen arbejder i, efterlyser han stillezoner.

- Vi har meget fleksible rammer og kan arbejde hjemmefra, hvis vi skal have ro til at skrive. Men vi burde lave stillezoner, hvor man kan sidde og skrive i ro. Et lokale med et eller flere skriveborde, hvor man ved, at kollegerne ikke sidder og snakker. Det kunne være et godt alternativ til at sidde hjemme.

Flyderpladser

Når medarbejdere fra Skats lokale kontorer skal udføre arbejde på hovedkontoret, får de en flyderplads som alle andre.

- Der er ingen faste pladser på kontoret, man kan bare sætte sig. Alle har bærbare pc’er og kan logge sig på og blive opkoblet på vores standardopsætning, siger Kaj Ulriksen.

Han og kollegerne sidder godt 25 medarbejdere sammen i et storrum. En gang hvert halve år flytter de rundt i forhold til arbejdsopgaverne, som er projektorienterede.

- Så sidder vi sammen om de enkelte projekter. De første gange er det irriterende at rykke rundt, men man vænner sig til det. Vi har hjul under vores reoler, så dem tager vi med os, og den bærbare pc er jo også nem at flytte. Værktøjerne passer til den måde, vi lever på.


Senest revideret den 17. august 2020