Tre guider om åbne kontormiljøer

Tre målrettede guider giver bud på, hvordan man kan tackle problemer i eksisterende åbne kontormiljøer.

Hent dem her
Del: - -

Borde til Sundhedsplatformen: Rigshospitalet med i udviklingen

Hvis standardløsningen ikke er god nok, kan man måske få udviklet et helt nyt produkt. Det lykkedes for Rigshospitalet i forbindelse med udviklingen af et mobile arbejdsstationer til Sundhedsplatformen.

I forbindelse med indførelse af Sundhedsplatformen er der brug for at rulle mobile it-arbejdsstationer rundt på stuerne ved stuegangen. Det krævede udvikling af et særligt rullebord, som Rigshospitalet har fået afgørende indflydelse på.

Målet med Sundhedsplatformen er netop, at lægen skal kunne gøre registreringsarbejdet helt færdigt, mens han er ved patienten - og det forudsætter at it-udstyret kan fragtes med overalt.

Ikke tilfredse med standardbordet

"I første omgang valgte leverandøren et standard rullebord, som for så vidt var solidt og stabilt, men som gav nogle væsentlige ergonomiske problemer", forklarer Jette Duckert, ergonomisk konsulent på Rigshospitalet.

"Bordet havde bl.a. en udtræksplade til tastatur og mus, som ikke gav ordentlig armstøtte. Det gav dårlige arbejdsstillinger, som ud fra en faglig vurdering ikke var tilfredse med", forklarer hun.

Ind i produktudviklingen

Derfor gik Rigshospitalet i direkte dialog med leverandøren om at udvikle et nyt rullebord, som kan bære det forholdsvis tunge udstyr, indstilles til gode arbejdsstillinger, og som samtidig er let og smidigt at manøvrere rundt på stuer, gange og møderum.

"Vi kontaktede samtlige centerledelser og bad de lokale arbejdsmiljøgrupper om hjælp til at teste den oprindelige løsning. Rigtig mange sagde ja, og vi fik rigtig mange og meget nyttige tilbagemeldinger, som bekræftede vores betænkeligheder", siger Jette Duckert.

Med støtte i brugernes og arbejdsmiljøgruppernes respons gik arbejdsmiljøafdelingens folk tilbage til leverandøren for at finde en bedre løsning. I forhold til det oprindelige bord har den nye arbejdsstation bl.a. fået en bedre støtte for underarmene, idet tastaturpladen nu kan trækkes ud og låses fast, og skærmen kan hæves og sænkes uafhængigt af tastaturet.

Positivt samarbejde

En første version af det nyudviklede bord blev leveret i sensommeren 2016, men allerede nogle måneder senere havde producenten en ny og endnu bedre løsning klar. Siden da er de første versioner også blevet opgraderet.

"Samarbejdet med leverandør og producent har været meget positivt og konstruktivt. De har været optaget af at finde en god løsning, og vi er meget tilfredse med både processen og resultatet", siger Jette Duckert.

"Resultatet er blevet rigtig godt og giver en helt tilfredsstillende ergonomi ved stående arbejde. Til gengæld er det ikke velegnet til at sidde ved, bl.a. fordi der ikke er plads til knæene. Derfor skal den mobile arbejdsstation suppleres af faste skærmarbejdspladser på afdelingerne. Det er et uundgåeligt kompromis".

Det nyudviklede rullebord vil fremover blive tilbudt andre hospitaler som en integreret del af 'pakken' omkring Sundhedsplatformen.


Senest revideret den 11. maj 2020