Det er billigere at viske ud end at flytte mure

Få inspiration til, hvordan den gode byggeproces kan sikres, når sygehuset skal bygges.

Hent publikationen her

Den gode proces starter tidligt

De vigtige beslutninger bliver taget meget tidligt i byggeprocessen. Derfor gælder det om at komme på banen fra starten, hvis man vil have indflydelse.

Det kommer som en overraskelse for mange, hvor tidligt i processen de væsentlige beslutninger bliver taget. Derfor er det vigtigt at komme på banen med det samme - ellers er det for sent at påvirke mere end detaljer. Det gælder, uanset om I skal renovere, bygge til eller bygge helt nyt.

Byggeprocessens paradoks

Som grafen herunder viser, stiger vores viden om byggeriet i takt med, at der bliver færre og færre beslutninger, vi kan få indflydelse på. Det er et af byggeprocessens paradokser.

Fx er det meget tidligt i procesen, at organiseringen af byggeprocessen bliver lagt fast og dermed også, hvordan arbejdsmiljøet bliver repræsenteret i fx byggeudvalget. 


Læs mere om byggeriets faser.

Tag udgangspunkt i jeres arbejdsprocesser

Byggeriet skal holde i mange år frem i tiden, og derfor er det vigtig, at I tager udgangspunkt i jeres arbejdsprocesser og ikke lægger jer fast på løsningerne fra starten. I skal primært bidrage med viden om kerneydelsen og jeres arbejdsdag.

”Det er meget almindeligt at springe til løsningerne først: Stativerne skal stå i dét hjørne, sengene skal komme fra dén leverandør, vi skal have en fax  og en opslagstavle osv, Men det er et forkert sted at starte,” påpeger arbejdsmiljø- og sikkerhedsleder Katrine von Schimmelmann fra Det Nye Universitetshospital. 

I stedet skal man se på, hvad der skal foregå i det enkelte rum. Der skal måske være en patient og en kørestol, men vi ved hverken hvordan patienten eller kørestolen ser ud. Der skal gøres rent, leveres vare ind og ud, være det rigtige lys. Måske skal man kunne tilgå billeder, men ikke nødvendigvis på en computerskærm.

Få baglandet engageret

Som medlem af arbejdsmiljøorganisationen repræsenterer du et stort bagland. Det er en vigtig opgave at få dem engageret, så deres viden kommer i spil. Det er også vigtigt, at du får afklaret din egen rolle i byggeprocessen. Hvad bliver der forventet af dig fra ledelsen og fra kolleger eller medarbejdere.


Senest revideret den 11. maj 2020