Åbne kontormiljøer

Tre målrettede guider giver bud på, hvordan man kan tackle problemer i eksisterende åbne kontormiljøer.

Læs mere
Du vil møde 400 fagfæller og derudover få:
  • Et styrket fagligt fællesskab om arbejdsmiljø.
  • 3 stærke faglige oplæg i plenum.
  • 12 workshops med solide eksperter i relevante emner.
  • 7 miniplenums ved erfarne oplægsholdere, forskere med videre. 
  • Adgang til arbejdende udstilling med hjælpemidler,
    for eksempel indenfor forflytning, akustik, indretning,
    lys, luft og bevægelse m.m.

Vi glæder os til at se jer!

Tilmeld jer her
Del: - -

Gå tur i den åbne kontorlyd

Forskere på Danmarks Tekniske Universitet har udviklet et computerprogram, som kan simulere akustikken i et planlagt byggeri, så man kan høre sig frem til de rigtige materialer.

Af journalist Søren Svith, Periskop

- At lave en god akustik i et åbent kontor er en lydmæssig designopgave på linie med det at lave operaen,” siger Jens Holger Rindel. Han er en af hovedmændene bag computerprogrammet Odeon, som blandt andet har været brugt til at designe lyden i operaen i København.

Programmet er også blevet benyttet til at beskrive mulighederne for en bedre lyd i et åbent kontor, som var etableret. En studerende fra DTU målte lyden i kontorlandskabet med de eksisterende møbler, gulve, lofter og vinduer, og ved at bearbejde resultaterne i Odeon-programmet kunne effekten af andre materialevalg og indretninger af kontoret simuleres. Den studerende endte med at lave fire lyd-scenarier, som forsøgspersoner så blev bedt om at lytte til og vurdere.

- Normalt laver man kun beregninger af akustikken, men vi mennesker er ikke mikrofoner, og vi reagerer ikke lige som måleinstrumenter. Virkeligheden er meget mere kompliceret, og derfor er det meget lettere og meget mere realistisk for brugere og beslutningstagere at tage stilling til akustikken, når de selv hører nogle forskellige muligheder,” siger Jens Holger Rindel.

Han har også erfaringer fra en skole i åbent plan i fire etager, hvor man var blevet bekymret for, hvor meget støjen ville forplante sig i bygningen. Der blev lavet en simulering i Odeon, hvor der også var lavet et alternativ med lydabsorberende materialer på en del af væggene. Herefter kunne arkitekter og bygherre lytte sig frem til en beslutning om, hvilken løsning de ville have.

Denne artikel er et uddrag af rapporten ”Arbejdsmiljø i åbne kontorer – forskernes bud på problemer og løsninger", der er udgivet af BFA Velfærd og Offentlig administration (tidligere BAR FOKA) og Slots- og Ejendomsstyrelsen.


Senest revideret den 4. maj 2020