Del: - -

Smitte og stikskader

Ved patientbehandling er der særlig stor risiko for smitte fra ekskreter og sekreter som spyt, blod, urin og afføring. Men alle i en lægepraksis kan også blive udsat for luftbåren smitte.

Så udover den lægefagligt begrundede hygiejne overfor patienterne skal lægepraksissen også sikre personalet mod smitte.

Hygiejne og renlighed

Det er som udgangspunkt vigtigt at overholde almindelig god praksis om hygiejne. Det gælder både en ordentlig rengøringsstandard i alle lokaler og håndvask efter toiletbesøg og før måltider. Ved patientbehandling og håndtering af prøver er der ofte krav om hyppig håndvask eller brug af handsker.

Personaletoilet

Normalt skal der i en lægepraksis være et toilet, som er forbeholdt personalet. Hvis der kun er ét toilet, som patienterne også bruger, skal der træffes effektive foranstaltninger for at sikre, at det er forsvarligt for medarbejderne at benytte toilettet. Det handler især om, at toilettet let skal kunne rengøres, før personalet bruger det - f.eks. via afspritning.

Stikskader

Stik- og skæreskader er et væsentligt problem blandt faggrupper med direkte patientkontakt og er særligt udbredt blandt læger og til en vis grad også sygeplejersker og laboranter. Der kan bl.a. være risiko for at stikke eller skære sig på suturnåle, skalpeller, kanyler og knoglesplinter.

Læs meget mere om stik- og skæreskader her


Senest revideret den 23. april 2020