Gode råd til kroppen når du gør rent

Her er en række gode råd til, hvordan du bedst bruger din krop, når du gør rent, så du også er frisk efter arbejdstid og fri for smerter i muskler og led.

Rådene kommer fra Aalborg Sygehus og Arbejdsmiljø København. Det er bedst at få en ergo- eller fysioterapeut til at instruere i arbejdsteknikker på arbejdspladsen. Så husker man bedre teknikkerne.

Generelle råd om ergonomi og rengøring

Generelt gælder det om at lære sin krop godt at kende og mærke efter. Brug de store muskler i ben, ryg og arme og arbejd tæt på kroppen.

Undgå at vride, at arbejde foroverbøjet og undgå tunge løft. Undgå desuden at arbejde med strakte arme eller med armene over skulderhøjde.

Arbejd stille og roligt. Undgå hurtige bevægelser og ryk, da det ofte er her, der sker fejl. Skift mellem forskellige opgaver i løbet af dagen, så du ikke belaster den samme del af kroppen hele tiden.

  Strit med numsen og svaj i ryggen
Når der skal gøres rent i lav højde (for eksempel et toilet), og du ikke kan bruge skaft, så tænk på at stritte med numsen og svaj i ryggen. Du vil stadig skulle gå ned i knæ, men du undgår at låse så meget i knæene, at du får ondt i hofter og knæ.
Leg skøjteprinsesse
Et alternativ til at stritte med numsen er at svinge det ene ben strakt bagud og bøje ned i det andet, så skaber du en modvægt til overkroppen og træner samtidig rygmusklerne. Du ligner næsten en skøjteprinsesse.
Skift arm
Når du gør rent med klud, så brug skiftevis højre og venstre hånd. For eksempel er det bedst at bruge hånden i samme side af den vask, du tørrer af. På den måde fordeler du belastningen på begge arme og undgår at vride i kroppen.
Dans med moppen
Brug benene, når du mopper gulv. Skift mellem skubbemetode og 8-taller. Gå lidt ned i knæ i bredstående stilling og flyt din vægt fra ben til ben, mens du svinger moppen i 8-taller. Hold armene ind til kroppen og undgå at gøre rent i alt for brede spor ad gangen.
Pausegymnastik
Få en fysioterapeut til at sammensætte øvelser, der passer til lige netop dig og dine kolleger. Øvelserne kan strække ømme muskler ud og styrke dem, så de bedre kan klare arbejdet. Du kan også kombinere arbejde og træning. Billedet viser en øvelse, der styrker knæleddet og de store lårmuskler.
 

Undgå at vride
Kludde bør gøres klar i rigeligt antal og være fugtet og doseret med rengøringsmiddel på forhånd. Overskydende vand skal ikke vrides af, men klemmes. Undgå at skylle klude op i vand undervejs. Smid i stedet beskidte klude til vask.


Senest revideret den 24. april 2020