Godt arbejdsmiljø i det gode køkken

Få gode råd og anvisninger om byggeri og indretning af mindre køkkener i daginstitutioner, plejeboliger, leve- og bo-miljøer m.v.

Hent publikationen her
Del: - -

Arbejder på skift og slides mindre

Medarbejderne roterer mellem fire teams i køkkenet og madudbringningen. Det giver mindre slid og mere trivsel.

Det splinternye køkken ”Djurs Mad”, som producerer færdigretter til Djurslands pensionister, har ikke bare de nyeste hjælpemidler og den bedste indretning.

Her går det tunge arbejde også på skift. Medarbejderne roterer forskudt mellem fire teams, så de hvert halve år får nye kolleger og ny funktion.

Der er teams til hovedproduktion, diæt, anretning og pakkeri/kørsel. Opvasken deles de om hver dag.

Flere fordele ved at rotere mellem afdelingerne

Det var lederen af køkkenet, Heidi Schmølz, der fik idéen. Den fik hurtigt opbakning af arbejdsmiljørepræsentanterne og MED-udvalget. Der er flere fordele:

  • Ingen slides af det samme arbejde i mere end et halvt år ad gangen.
  • Alle får mere forståelse for de udfordringer, kollegerne i de andre afdelinger har, og kan tage hensyn til det.
  • Alle kan dække hinanden ind ved sygdom og orlov.
  • Trives man dårligt med en kollega eller sit arbejde, er der højst et halvt år til nye tider.

- Hovedparten har været rigtigt glade for det, og der er en aflastning i det. For eksempel var der en, der kunne mærke, at arbejdet var hårdt for knæene. Det forsvandt, da hun flyttede til et nyt team, fortæller Heidi Schmølz.

Læs mere om Djurs Mad, der også er et køkken fuld af hjælpemidler.


Senest revideret den 12. maj 2020