Godt arbejdsmiljø i det gode køkken

Få gode råd og anvisninger om byggeri og indretning af mindre køkkener i daginstitutioner, plejeboliger, leve- og bo-miljøer m.v.

Hent publikationen her

Gode råd til indretning af køkkenet

Både kommuner og sygehuse har opført meget store centralkøkkener, som leverer mad til hundreder eller tusinder af mennesker hver dag. Det stiller store krav til indretning og arbejdsmiljø

Det begynder med arkitektens tegning

Lige fra første streg, bør arkitekt og byggeudvalg tænke på arbejdsmiljøet. Der skal skabes et naturligt flow for vareindlevering, produktion, pakkeri og udbringning, og der skal være god plads til arbejdet – også til rengøring.

Det samme gælder indretning af kantiner. Dermed undgår man, at medarbejdere går i vejen for hinanden, og mad, udstyr og varer skal transporteres minimalt.

Konkrete råd om indretning

Undgå niveauforskelle og dørtrin, så der er fri transport for vogne og udstyr på hjul.

Råvarer og køkkengrej skal placeres, så de er let tilgængelige. Tunge ting placeres på hjul eller på hylder i den bedste løftehøjde – det vil sige fra midt på låret til albuen.

Udstyr der letter arbejdet og mindsker nedslidning

Der er mange gode arbejdsredskaber, der gør arbejdet lettere i et køkken. Der sker en konstant udvikling i hjælpemidler, så man skal holde øje med markedet.

Man skal sikre sig, at udstyret er CE-mærket og skærmer af for skærende og roterende dele. Producenterne vil også gerne høre om jeres gode idéer, som de kan bruge til at udvikle nye redskaber med.


Senest revideret den 24. april 2020