Tag hånd om de sygemeldte

Når en kollega er sygemeldt, skal ledelsen og kollegerne gøre vejen tilbage så let som mulig. Men det er ikke kroppen alene, der afgør hvor ondt man har.

Det Nationale Center Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) vurderer, at godt 1/3 af sygefraværet kan fjernes ved at forbedre arbejdsmiljøet. Det handler ikke kun om forebyggelse, men også om at tage hånd om de sygemeldte.

Forebyg konsekvenserne
Forskningen viser, at det i praksis er umuligt at forhindre, at vi får ondt i ryggen, skuldrene og nakken. Derfor bør ledelsen og arbejdsmiljøorganisationen også fokusere på at forhindre konsekvenserne af ondt i ryggen - så de sygemeldte kommer hurtigt tilbage på arbejdet.

Hør overlæge Ole Steen Mortensen fra Bispebjerg Hospital forklare hvorfor:

Video: VFA.dk

Smerter, psyke og sociale relationer
Når en kollega oplever problemer med smerter i muskler og led er det vigtigt at huske, at smerter er en individuel oplevelse, som påvirkes af flere faktorer i livet.

Det er ikke kun kroppens fysik, der afgør, hvor ondt det gør i ryggen. Vores psyke og vores sociale relationer har også stor betydning.

Når man er glad for kollegerne og sit arbejde, kan man glemme smerter, mens en periode med problemer hjemme eller på arbejde kan forværre oplevelsen af smerter. Læs mere om sammenhængen mellem det fysiske, det sociale og det psykologiske.

Ole Steen Mortensen forklarer her videre om det mere tekniske begreb biopsykosocial referenceramme:

 


Senest revideret den 22. april 2020