Fakta om ondt i muskler og led

I de senere år er der sket en stigning i, hvor mange der har ondt i ryggen, skuldrene og nakken. Forklaringen er formentlig, at vi træner for lidt og sidder for meget foran computerskærme.

Citat1a

Brug de ømme muskler

Det er ikke farligt at bruge de muskler, som gør ondt. Tværtimod. Fysisk aktivitet og træning er den bedste kur mod smerter i nakke, skuldre og ryg. 

Hør overlæge Ole Steen Nielsen forklare, hvorfor du skal bruge de ømme muskler:

Træn din nakke og skuldre

Du kan både forbygge og afhjælpe smerter ved at lave enkle øvelser nogle få gange om ugen. Blot 10 min. træning 3 gange om ugen gør en markant forskel.

Det behøver ikke være indviklet: Noget så simpelt som at strække ud når du kan, kan være med til at mindske risikoen for smerter.

Skab variation i skærmarbejdet

For ansatte i undervisningssektoren opstår de største belastninger ved langvarigt arbejde med computere og tablets. De bedste råd er:

  • Skab variation i skærmarbejdet: Skift siddestilling, flyt skærm og tastatur lidt, hold små pauser, stræk dig, rejs dig op, hent en kop kaffe.
  • Undgå den foroverbøjede ’skildpaddestilling’, som er rigtig hård for nakkens muskler.

Hør prof. Lars L. Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø forklare, hvorfor ’skildpaddestillingen’ er så belastende. Læs mere på at.dkVideo: vfa.dk

Undgå at stå med bøjet ryg

Især i grundskolens mindre klasser kommer lærerne let til at stå bøjet over elevernes borde, gruppearbejder, iPads osv. Det belaster ryggen og kan give smerter.

  • Prøv at finde alternativer: Gå ned i knæ, tag en stol og sæt dig – eller bed eleverne rejse sig, så I taler sammen stående.

Læs mere om at skabe fysisk variation når du underviser og når du forbereder dig.

Tunge løft og hårde belastninger

Tungt og nedslidende arbejde er der ikke meget af i skoler og undervisningsinstitutioner. Men selvfølgelig kan der opstå situationer på arbejdet, hvor der skal løftes eller flyttes tunge ting. Løft med omtanke og tag ikke for hårdt fat!

Smerter er individuelle

Husk, at smerter er en individuel oplevelse, som påvirkes af flere faktorer i livet. Det er ikke kun kroppens fysik, der afgør, hvor ondt det gør i ryggen. Vores psyke og vores sociale relationer har også stor betydning.

Når man er glad for kollegerne og sit arbejde, kan man glemme smerter, mens en periode med problemer hjemme eller på arbejde kan forværre oplevelsen af smerter. Læs mere om sammenhængen mellem det fysiske, det sociale og det psykologiske.

 


Senest revideret den 6. august 2020