Travlhed øger risiko for forkerte løft og arbejdsstillinger

Tydelig prioritering og opmærksomhed på tidsfaktoren er med til at sikre det fysiske arbejdsmiljø på Neurokirurgisk Afdeling på Århus Sygehus.

En pyramide med et grønt, et gult og et rødt felt hænger på væggen i frokoststuen. Den er med til at gøre det tydeligt for serviceassistenterne, hvad der er vigtigst. For eksempel rene operationsstuer.

Er tiden knap på grund af sygdom, træder weekendberedskabet i kraft, hvor kun det allermest nødvendige gøres. Det er selvfølgelig for at undgå stress, men det er også for at undgå arbejdsskader og slid.

- Tidspres er farligt. Det er, når vi har travlt, at folk ikke går ned i knæ, dropper hjælpemidlet til en forflytning eller bruger store armsving, når de gør rent, siger lederen af serviceafdelingen Jonna Ledet Thomsen.

Vigtigt at vide, at man ikke behøver at nå det hele

Det er aldrig til at vide, hvor travlt der er på et sygehus med akutafdeling. Serviceassistenterne skal nemlig både gøre rent, redde lejer på operationsstuen og hjælpe med forflytning.

Så er det vigtigt at vide, at man ikke behøver at nå det hele. Og at man stadig skal huske at løfte rigtigt og passe på sig selv.

- Det er der, det er allervigtigst, for når vi har travlt, kan vi jo slet ikke undvære en medarbejder på grund af hekseskud. Det er vigtigt at undgå skader. Derfor skal de altid bruge hjælpemidler, siger Jonna Ledet Thomsen.

Bruger hinandens ressourcer med omtanke

Afdelingen har netop deltaget i et projekt med fokus på hjælpemidler og forflytning. I den forbindelse har medarbejderne formuleret fem gyldne regler.

En af reglerne handler om, at sygeplejerskerne skal bruge assistenterne med omtanke, så de ikke tilkaldes unødigt mange gange til forflytning af patienter.

Det sætter en dæmper på travlheden for serviceassistenterne, og det mindsker antallet af løft hen over dagen. Dette hensyn opstår blandt andet, fordi serviceassistenterne er fast tilknyttet afdelingen. Det betyder, at de forskellige faggrupper kender hinanden godt og forstår den gensidige afhængighed.


Senest revideret den 7. december 2022