Vejledning: Sund hud og vådt arbejde
Hent vejledningen
Du vil møde 400 fagfæller og derudover få:
  • Et styrket fagligt fællesskab om arbejdsmiljø.
  • 3 stærke faglige oplæg i plenum.
  • 12 workshops med solide eksperter i relevante emner.
  • 7 miniplenums ved erfarne oplægsholdere, forskere med videre. 
  • Adgang til arbejdende udstilling med hjælpemidler,
    for eksempel indenfor forflytning, akustik, indretning,
    lys, luft og bevægelse m.m.

Vi glæder os til at se jer!

Tilmeld jer her
Film: På med handsken

Instruktionsfilm om, hvad du skal tænke på, når du tager handskerne på og af.

Se filmen her
Del: - -

Handsker

Det er vigtigt at anvende handsker for at beskytte hænderne mod smittefarligt materiale eller hudskadelige påvirkninger som kemikalier, slid og vådt arbejde. Anvendelse af handsker gennem længere tid kan dog, især i kombination med hyppig håndvask, medføre håndeksem.

Hudirritation og eksem pga. handsker

Alle handsketyper kan give hudirritation. Tætsiddende handsker holder sveden inde, så hænderne bliver våde. Derfor kan langvarig eller hyppig handskebrug i sig selv være med til at give irritation af huden. Handsker skal derfor kun bruges i så lang tid som det er nødvendigt. Det er vigtigt at være opmærksom på ikke at beholde handskerne på, når opgaven er afsluttet.

Problemerne kan også skyldes selve den mekaniske påvirkning af handsken (friktion). Men det kan også være forårsaget af sæberester, der kan sidde på huden efter en håndvask, og som kan trænge dybere ind i huden, når man bærer en tætsluttende handske.

De typiske hudforandringer kan i starten være let rødme, tørhed, fin afskalning og kløe, fx over knoerne og på indersiden af håndleddet, hvor huden er tynd, og hvor der er mekanisk friktion fra handsken. På sigt kan der udvikles svære kroniske eksemforandringer.

Forebyggelse af handskeallergi

Brug handsker med omtanke. Handsker skal være hele, rene og tørre indvendigt. Hænderne bør også være rene, inden handskerne tages på. Hvis handsken bliver våd indeni, kan det faktisk være værre, end hvis man ikke anvendte en handske overhovedet. Stoffer, der kan være allergifremkaldende eller irriterende for huden, trænger lettere gennem huden på grund af varmen og det indelukkede miljø i handsken og hudens modstandskraft over for fx vand nedsættes.

Hvis man har allergi over for naturgummi (latex) eller gummikemikalier, vil man ofte kunne anvende acceleratorfri handsker af syntetisk gummi. Hvis dette ikke er muligt, vil man kunne anvende handsker af vinyl-materiale. Dette afhænger dog af behovet for beskyttelse, idet vinyl ikke yder tilstrækkelig beskyttelse mod mulig overførsel af bakterier og virus via blod, spyt, urin mv.

Allergi overfor handsker

Der kan udvikles to former for allergi ved brug af handsker: Allergi overfor naturgummi (latexallergi) og overfor gummikemikalier (kontaktallergi).

Allergi overfor naturgummi (latex)

Handsker af naturgummi kan give allergi på grund af latex, der er et protein. Allergien kan vise sig som eksem eller nældefeber, men den kan også give høfeber og astma og i sjældne tilfælde livstruende allergiske reaktioner. Man kan forebygge latexallergi ved at anvende ikke-pudrede handsker med et lavt indhold af latexprotein. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at personer med håndeksem generelt ikke anvender latexhandsker, da eksem øger risikoen for at udvikle allergi. Brug i stedet for handsker af syntetisk gummi eller vinyl.

Allergi overfor gummikemikalier

Handsker af gummimateriale tilsættes forskellige kemikalier (acceleratorer) under produktionen for at handsken bliver elastisk og mere holdbar. Disse gummikemikalier kan give allergi, der kan fremkalde eksem på huden. Kemikalierne findes næsten altid i handsker af naturgummi (latex) og oftest i handsker af syntetisk gummi (f.eks. nitril).

Udredning for handskeallergi

Hvis man anvender handsker og samtidig har eksem på hænderne, er det vigtigt at blive undersøgt for at afklare om det drejer sig om irritativt eller allergisk kontakteksem samt hvilken evt. allergi, der foreligger. Udover almindelig allergitest kan der også foretages provokation med egne handsker eller der kan foretages priktest med latex eller evt. ekstrakt fra ens egne handsker. Nogle gange tages der en blodprøve, som undersøges for antistoffer mod latex i blodet.

Handsketyper

Der anvendes mange former for handsker til arbejdsbrug.

De mest almindelige er:

  • Tynde engangshandsker, også kaldet medicinske beskyttelseshandsker, der kan være sterile til kirurgisk brug eller usterile til al anden patientkontakt eller omgang med patientmaterialer, så som blod og kropsvæsker.
  • Tykkere og mere rummelige flergangshandsker, der anvendes af rengørings- og køkkenpersonale.

Handskerne kan være fremstillet af naturgummi (latex), syntetisk gummi (elastyren, neopren og nitril), eller plastmaterialer, PVC (vinyl). Du kan læse mere om valg af handsketype på Videncenter for Allergis hjemmeside her

Læs også: Handskevejledningen fra BFA Industri.


Senest revideret den 31. januar 2023