Allergi overfor handsker

Der kan udvikles to former for allergi ved brug af handsker: Allergi overfor naturgummi (latexallergi) og overfor gummikemikalier (kontaktallergi).

Allergi overfor naturgummi (latex)

Handsker af naturgummi kan give allergi på grund af latex, der er et protein. Allergien kan vise sig som eksem eller nældefeber, men den kan også give høfeber og astma og i sjældne tilfælde livstruende allergiske reaktioner. Man kan forebygge latexallergi ved at anvende ikke-pudrede handsker med et lavt indhold af latexprotein. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at personer med håndeksem generelt ikke anvender latexhandsker, da eksem øger risikoen for at udvikle allergi. Brug i stedet for handsker af syntetisk gummi eller vinyl.

Allergi overfor gummikemikalier

Handsker af gummimateriale tilsættes forskellige kemikalier (acceleratorer) under produktionen for at handsken bliver elastisk og mere holdbar. Disse gummikemikalier kan give allergi, der kan fremkalde eksem på huden. Kemikalierne findes næsten altid i handsker af naturgummi (latex) og oftest i handsker af syntetisk gummi (f.eks. nitril).

Udredning for handskeallergi

Hvis man anvender handsker og samtidig har eksem på hænderne, er det vigtigt at blive undersøgt for at afklare om det drejer sig om irritativt eller allergisk kontakteksem samt hvilken evt. allergi, der foreligger. Udover almindelig allergitest kan der også foretages provokation med egne handsker eller der kan foretages priktest med latex eller evt. ekstrakt fra ens egne handsker. Nogle gange tages der en blodprøve, som undersøges for antistoffer mod latex i blodet.


Senest revideret den 21. februar 2020