Allergisk kontakteksem

Det allergiske kontakteksem skyldes kontakt med stoffer der er i stand til at fremkalde allergi (overfølsomhed). Sådanne stoffer kaldes allergener og stoffer der kan give allergi på arbejdet inkluderer gummikemikalier (i handsker), konserveringsmidler, epoxy, nikkel og parfume.

Allergi kan opstå, selv om huden er hel og intet fejler, men opstår nemmere hvis huden allerede er beskadiget. Stoffer, som man har været i kontakt med mange gange, kan man lige pludselig blive allergisk over for.

Et allergens evne til at fremkalde allergi er meget forskellig fra stof til stof, nogle giver hyppigt anledning til allergi andre sjældent. Koncentrationen af allergenet spiller også en rolle, og hvor stort et hudareal allergenet har kontakt til, og hvor på kroppen det er.

Et allergisk kontakteksem kan ud over det sted på huden, hvor kontakten med allergenet har været, have tendens til at sprede sig til andre steder på kroppen.

Kontaktnældefeber er en anden form for hudreaktion, som også kan optræde på hænderne, og som kan skyldes allergi. Symptomerne er kløe, svie, brænden og hævelse af huden og kommer ofte sekunder eller minutter efter hudkontakten. Reaktionerne kan skyldes kontakt med for eksempel rå fisk, friske grøntsager, kød eller latexhandsker.


Senest revideret den 21. februar 2020