Hvad består en fugtighedscreme af?

En fugtighedscreme består af nogle eller alle af følgende elementer:

  • Fedtstoffer er den grundlæggende ingrediens i en fugtighedscreme. Fedtstofferne kan være mineralske olier som paraffin og vaseline. Det kan også være vegetabilske olier som sheasmør, frøolier eller mandel- og sojabønneolie
  • Vandindholdet bestemmer, hvor flydende cremen er. Vandet fordamper hurtigt efter at cremen er påført huden. Desuden findes en række andre opløsningsmidler og hjælpestoffer så som alkohol, der blandt andet tilsættes, fordi de er med til at gøre olie og vand blandbare.
  • Emulgatorer er tilsat cremen for at holde vand og fedtstoffer i en stabil forbindelse.
  • Konserveringsmidler tilsættes for at hindre vækst af bakterier eller svampe. Konserveringsmidlet gør, at cremen kan holde i lang tid. Cremer, der indeholder meget vand, bliver næsten altid tilsat konserveringsmiddel.
  • Blødgørere tilsættes, da de har en evne til at kunne binde vand. Det kan f.eks være glycerin, silikone eller carbamid.
  • Parfume tilsættes udelukkende for at give cremen en behagelig duft og har ingen plejende eller beskyttende egenskaber. Derimod øger parfumen risikoen for at udvikle parfumeallergi.
  • Farvestoffer tilsættes, for at cremen skal se indbydende ud. Farvestoffer har ingen plejende virkning på huden, og generelt øger farvestoffer risikoen for en allergisk reaktion.
  • Lanolin er det naturlige fedtstof i fåreuld og det anvendes bl.a. til salver og cremer

Senest revideret den 21. februar 2020