Del: - -

Case: Kompetenceudvikling i DSB

125 medarbejdere i DSB har gennemgået et kursus om forandringsprocesser. Undervejs brugte deltagerne flere af øvelserne i hæftet 'Skab robuste forandringer'.

Hvordan sikre man robuste forandringer i en organisation - og hvordan håndterer man sine egne og andres forandringsreaktioner på en konstruktiv måde?

Det er nogen af de spørgsmål, som 125 medarbejdere i DSB arbejdede med i forbindelse med et kompetencekursus om 'robuste forandringer' i 2016. Spørgsmålene tog blandt andet afsæt i hæftet Skab robuste forandringer, som er udarbejdet af BrancheFællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig administration.

Godt og konkret udgangspunkt

"Det er et supergodt og brugbart materiale og et rigtig godt og konkret udgangspunkt for at arbejde med forandringer", mener organisationskonsulent Birgitte Friis, som i samarbejde med organisationskonsulent Dea Sommer har udviklet kursusforløbet.

Hun peger især på to elementer i hæftet, som har været nyttige og som blev meget positivt vurderet af deltagerne:

  • Forandringsbalancen er et dialogværktøj, som sikrer, at medarbejdernes vurdering af både fordele og ulemper ved en forandring bliver formuleret og anerkendt. "Rigtig godt til at synliggøre det gode, vi skal have med over i den nye situation", siger Birgitte Friis.
  • Involveringstrappen er en metode til at afklare hvordan og hvor meget de menige medarbejdere skal involveres i forandringsprocessen. "Et godt reflektionsværktøj, som bl.a. er med til at sikre, at man ikke 'pseudo-involverer'", siger Birgitte Friis.

Støttet af staten

Kursusforløbet for de 125 medarbejdere er tilrettelagt af DSBs HR-afdeling i samarbejde med AC-klubben. Projektet er støttet af Fonden til udvikling af statens arbejdspladser.

"Som akademikere i bl.a. afdelingerne for økonomi og it har medarbejderne en meget stor andel i at få forandringen til at lykkes", siger Birgitte Friis.

"De skal bidrage til at gennemføre og implementere de mange forandringer, DSB står midt i, og derfor har de brug for kompetencer og værktøjer. Samtidig er det vigtigt, at  de selv arbejder med at håndtere egne og andres forandringsreaktioner og dermed styrker deres robusthed i forandringer", fortsætter hun.

Læs mere og se beskrivelse af 'Forandringsbalancen', 'Involveringstrappen' og en række andre øvelser i hæftet Skab robuste forandringer.

Læs også temaet om organisatorisk robusthed på godtpsykiskarbejdsmiljo.dk her.


Senest revideret den 29. april 2021