Det kan du selv gøre for at få en god ferie - og for at komme godt tilbage

Uanset hvilket job vi har, kan vi selv gøre noget for at planlægge og forberede ferien klogt. Læs eksperternes råd til, hvordan du kan sikre dig, at du får mest muligt ud af ferien.

De færreste af os kan helt frit bestemme, hvornår vi vil holde fri fra jobbet og hvor længe. Vores individuelle behov og ønsker skal afstemmes med arbejdspladsens krav, kollegernes ønsker - og familien.

Alligevel har du selv en række muligheder, som kan være med til at sikre, at du får den ferie, du har brug for. Her er en række råd, som baserer sig på forskning og erfaringer fra psykologer og arbejdsmiljøeksperter:

Før du går på ferie:

  • Parker bilen ned ad bakke: Afslut alle dine opgaver før du går på ferie, og læg en plan for, hvor du skal starter når du er tilbage. Så slutter du med at have 'parkeret bilen ned ad bakke', så du første dag efter ferien blot kan sætte dig ind i den og lade den trille. Det giver ro i maven.
  • Kom udhvilet på ferie: Vi knokler ofte ekstra meget op til ferien for at få alle opgaver afsluttet. Hvis det er muligt, bør vi i stedet forsøge at drosle ned de sidste dage inden ferien. "I stedet for at slide os selv op, inden vi går på ferie, skal vi i stedet bruge tid på at bygge ressourcer op, så vi er klar til ferien", siger stressforsker Einar Baldursson, Aalborg Universitet.

Mens du holder ferie:

  • Hold helt fri de første dage af ferien: ”Vent med at rejse, til du har haft ferie nogle dage. Mange rejser, dagen efter at ferien starter, og det er hårdt, hvis man i tiden op til har haft tungen hængende ud af halsen. Det tager tid at komme ned i tempo", siger erhvervspsykolog Majken Matzau.
  • Glem arbejdet i ferien. Lad arbejdsmobilen blive hjemme og lad være med at tjekke mails. Du får mere hvile (og flere nye ideer), hvis du træder helt ud af hverdagen i ferien. Hvis du virkelig ER uundværlig i ferien, så aftal på forhånd i hvilke tilfælde og hvornår du kan kontaktes. Sørg for, at familien også kender aftalen.
  • Afslut ferien ordentligt. Ligesom det er godt at starte ferien langsomt, er det godt at slutte ferien med en rolig dag. Sig farvel til ferien, og tænkt tilbage på, hvad du har fået ud af den.

Når du kommer tilbage fra ferie:

  • Sæt tempoet ned i starten: Når du har hvilet ud, skal du forsøge ikke at køre på fuldt blus, straks du vender tilbage. Forsøg at tilrettelægge dit arbejde, så du kommer gradvist op på fuldt tempo igen.
  • Start på jobbet på en onsdag, hvis du kan - så er det lettere at overskue den første arbejdsuge.
  • Giv dig selv tid til at lande: Der er sikkert sket en masse ting på arbejdet, mens du var væk på ferie. Forvent ikke, at du straks kan sætte dig ind i det hele. Start med de opgaver, som dagen bringer - så kan du forhåbentlig samle op på det øvrige i den kommende tid.

Senest revideret den 29. juni 2022