Kort om besøgsteamet

Besøgsteamet kan hjælpe jer med at sætte forebyggelsen i system. Vi tilbyder udvalgte brancher et forløb, hvor I kan udvikle og afprøve nye veje til at forebygge og håndtere fælles udfordringer i arbejdsmiljøet.

Kort om besøgsteamet
Del: - -

Region Sjælland fik hjælp af BFA til at komme ud over rampen

Selv om man har gode politikker og retningslinjer – plus adgang til velafprøvede metoder og værktøjer - kan det være svært at få forløst de enkelte arbejdsmiljøudfordringer helt ude på de lokale arbejdspladser. Det har en gruppe arbejdsmiljøkonsulenter og sikkerhedsledere i Region Sjælland måtte sande. Derfor rakte de hånden ud til BFA og søgte om at deltage i et strategisk netværkssamarbejde.

Der var godt gang i snakken, da deltagerne i det strategiske netværk lavede øvelsen 'omvendt brainstorm' på det første workshopmøde. Foto: Region Sjælland

Af Anne-Mette Holm

En god begyndelse                           

Det er begyndt godt, efter et ad hoc netværk for arbejdsmiljøprofessionelle i Region Sjælland er indgået i et samarbejde med BFA’s besøgsteam om at mødes omkring nogle særlige temaer i et strategisk netværksforløb.

Arbejdsmiljøkonsulent i Psykiatriledelsens Stab, Anni Nørgaard Jensen, havde fået øje på BFA’s tilbud om støtte til strategiske netværk, og på vegne af det ad hoc-netværk med deltagelse fra somatikken, socialområdet, psykiatrien og koncern HR i Region Sjælland, som hun selv er en del af, rakte hun hånden ud.

Brug for hjælp til at komme ud over rampen

I henvendelsen til BFA skrev hun blandt andet:

- Vi har alle de rigtige politikker og retningslinjer i Region Sjælland, men alligevel er det svært at få tingene til at ske og få det ud over rampen.

Ad hoc-netværket havde brug for hjælp til at komme helt ud over rampen og få alle de gode ting, som Region Sjælland allerede har, og deltagerne i netværket løbende finder til de lokale arbejdspladser til at virke helt ude i yderste led.

Workshop med mening

Den første workshop løb af stablen efter nogle gode planlægningsmøder med BFA’s besøgsteamskonsulenter. Workshoppen havde fokus på, hvordan netværket kunne blive bedre til at få bredt de strategiske beslutninger om arbejdsmiljøet i Region Sjælland ud i hele organisationen og på de enkelte arbejdspladser.

- Det var en god dag, fortæller Anni Nørgaard Jensen og fortsætter:

- Vi havde nogle gode og meningsfulde diskussioner om perspektivskifte og omvendt brainstorm. Det var rigtig godt med ekstern facilitator, der for eksempel valgte ikke at stoppe os midt i de gode diskussioner. Det var en god prioritering. De kommer udefra og stiller kritiske spørgsmål, og de behøver ikke at navigere uden om eventuelle eksisterende minefelter, reflekterer hun.

Det rykker at prøve værktøjerne af på sig selv

En af de andre deltagere i workshoppen var Jeanette Jaque Siemsen, HR- og arbejdsmiljøkonsulent i Koncern HR. Hun er helt enig med Anni Nørgaard Jensen. Hun oplevede, at det gav en meget bedre fornemmelse af værktøjerne at afprøve metoderne selv, hvilket også kan give deltagerne en ny måde at se processen på. Det gav et nyt perspektiv.

- Der, hvor jeg sidder, er vi hele tiden på jagt efter værktøjer og metoder, der er lette at bruge for dem, der skal arbejde med det. Vi kigger meget hos BFA efter nye ting. Vi kan selv nå et stykke vej, men workshoppen rykkede virkelig meget ved brugbarheden ved at sætte sig i andres sted. Det gav meget mere at prøve det af selv og mærke det. Det har virkelig rykket ved min tænkning om det, siger hun og tilføjer:

- Jeg var meget begejstret efter første omgang. Alle havde oplevelsen af, at det rykkede, og at vi kunne bruge det. Det gav en god samhørighed, vurderer hun.

Find eget perspektiv på materialet

Det er da heller ikke spor tilfældigt, at afprøvningen af materialerne er på dagsordenen til den slags møder. For det helt overordnede formål med netværkssamarbejde med BFA er jo netop at understøtte det eksisterende netværk i at løse deres opgave med at få arbejdsmiljøarbejdet ud over rampen og få det til at leve lokalt. Og her giver afprøvningen en særlig indsigt i, hvor vigtigt det er, at man gør materialet til sit eget ud fra det perspektiv, man nu befinder sig i. Den erkendelse er Anni Nørgaard Jensen også nået til.

- Man er nødt til at bruge tiden til at gøre det til sit eget. Selv materialer, der er fuldstændig grydeklare med dagsordener osv., kan være svære at bruge, hvis ikke man har tiden til refleksion lokalt. Så vi må prøve at hjælpe dem med at finde tiden og mulighed for nærvær, siger hun.

Flere gode take aways

På det strategiske netværks andet møde fik de også nogle gode indsigter med sig blandt andet gennem nogle af de øvelser, de arbejdede med undervejs.

De blev for eksempel bedt om at tegne deres organisation op med røde og grønne streger i øvelsen ’Hav føling med organisationen’ fra publikationen ’På forkant’. De grønne streger symboliserer de relationer, som man har god føling med, mens de røde er dem, man har dårlig føling med.

Læs mere og hent publikationen ’På forkant’ her.

En ny tilgang med kærlig opmærksomhed

For Anni Nørgaard Jensen har arbejdet med den øvelse betydet, at hun i dag har valgt en anden strategi, end den hun plejer at bruge:

- Tidligere har jeg nedtonet min kontakt ved røde streger, men nu har jeg valgt at gå helt anderledes til værks med kærlig opmærksomhed på den ene røde steg. Jeg har simpelthen besluttet at ’kvæle’ kontakten i kærlighed, og jeg nurser den maks. Indtil videre kun over telefonen, men det har været en vigtig erkendelse for mig. Jeg er meget glad for den øvelse, og den gjorde virkelig en forskel for mig, fortæller hun.

Eksternt faciliteret netværk holder os på sporet

Jeanette Jaque Siemsen har reflekteret over, hvad forskellen er på deres ligesindede netværk uden en formel tovholder, og den faciliterede proces hun oplevede i de to workshops.

- Noget af det, som vores eget netværk kan være udfordret af, er at holde os til tematikken, vi drøfter. Det kan hurtigt stikke af, for vi bliver meget ivrige nogle gange. Her fik BFA’s konsulenter os godt tilbage på sporet, konkluderer hun. 

En anden vigtig erkendelse er, at det er nødvendigt at sætte tid af til udvikling og være fokuseret tilstede i lokalet – uden at lade sig afbryde af andre opgaver.

Region Sjælland er stadig godt i gang med arbejdet i det strategiske netværk, og de har stadig endnu et møde til gode i selskab med BFA’s besøgsteam.

Vil du vide mere om BFA’s tilbud til eksisterende netværk, kan du læse meget mere her.


Senest revideret den 11. april 2024