Kort om besøgsteamet

Besøgsteamet kan hjælpe jer med at sætte forebyggelsen i system. Vi tilbyder udvalgte brancher et forløb, hvor I kan udvikle og afprøve nye veje til at forebygge og håndtere fælles udfordringer i arbejdsmiljøet.

Kort om besøgsteamet
Del: - -

Rødovre Kommune vil nedbringe vold og trusler

De seneste arbejdspladsvurderinger (APV) i Rødovre Kommune viser, at vold og trusler er et stigende problem. Særligt på skoleområdet. Den udvikling vil kommunen have vendt og har derfor sat fokus på problemet i samarbejde med BFA’s besøgsteam.

Interessen var stor og salen var godt fyldt op, da Rødovre Kommune i samarbejde BFA’s besøgsteam hold workshop om vold og trusler. Foto: BFA

Af Anne-Mette Holm

- Vores APV viser, at trusler og vold boner ud. Alene krænkelser har vi haft omkring 720 registreringer af på et år. Det kalder på samtaler med hinanden om, hvorvidt vi har de rette strategier. Det er vigtigt med dialog mellem ledere og medarbejdere om, hvad vi kan gøre ved det, og jeg håber på, at vi får nogle gode redskaber med hjem i dag til at arbejde videre med det, sagde kommunaldirektør i Rødovre Kommune, Henrik Abildtrup, da han for nylig bød velkommen til en stuvende fuld workshop for medlemmerne af arbejdsmiljøorganisationerne fra hele kommunen.

Trods sjaskvådt og blæsende vejr myldrede deltagerne ind i festsalen på Ældrecenteret Broparken i Rødovre denne tidlige tirsdag morgen. På dagen var der fokus på, hvordan arbejdspladserne kan forebygge og håndtere vold og trusler i arbejdsmiljøet. Og det var der så massiv opbakning til, at der måtte etableres ekstra siddepladser i salen, så alle 135 deltagere kunne få plads. Workshoppen var arrangeret i samarbejde med BFA’s besøgsteam.

Godt og blandet program

Dagens program bød på en variation af faglige oplæg, præsentationer af forskellige dialogværktøjer og ikke mindst meningsfulde erfaringsudvekslinger blandt deltagerne. De fik blandt andet serveret forslag til, hvordan den enkelte arbejdsplads kan arbejde med fx risikovurderinger og beredskabsplaner, og der var også mulighed for i grupper at afprøve de forskellige dialogværktøjer.

Dagens udbytte var godt på flere måder, synes arbejdsmiljørepræsentant Christina Skovgaard Christiansen fra Hendriksholm Skole, hvor den lokale APV også viser, at der er problemer med vold og trusler. Hun deltog sammen med otte andre kolleger, som repræsenterede skolen bredt med repræsentanter fra både skoleledelsen, SFO-ledelsen og alle TRIOER. 

- Jeg gik derfra med ting, jeg kunne bruge nu og her, men også noget, vi kan bruge på den lange bane. Bare det, at vi har dialogen som skole og SFO som helhed, og at vi sætter tid af til det, er godt. Vold og trusler er en problematik, vi skal og har en interesse i at være opsøgende overfor, og som vi har brug for værktøjer til, siger hun.

Dialogen er afgørende

Alle deltagere fik udleveret og afprøvet dialogspillet ’Tæt på vold’. Det er et kortspil med en række spørgsmål, som er gode at drøfte i personalegrupper på arbejdspladser, hvor der er risiko for at opleve konflikter, trusler og vold.

- Spillet med kortene gav anledning til en rigtig god snak i vores gruppe. Vi var jo en blandet skare, så vi havde gode og forskellige perspektiver på det. Det var rigtig godt, vurderer Christina Skovgaard Christiansen og understreger, hvor vigtigt det er, at man netop får taget dialogen ude på arbejdspladserne. 

Læs mere og hent dialogspillet ’Tæt på vold’

Camilla Hjordt Christensen er arbejdsmiljørepræsentant i Børnehuset Kæret. Hun har arbejdet med arbejdsmiljø i mange år - også i sit tidligere job i psykiatrien. Selv om dele af dagens program var noget, hun har hørt før, var dagen stadig værd at prioritere, synes hun.

- Det var bestemt tiden værd. Jeg fik noget viden med hjem. Det skal holdes ved lige. Jeg fik inspiration og hørte fra andre institutioner, hvordan de gør fx i forhold til opfølgning. Hvis man ikke holder det til ilden, så kan det blive lidt glemt. Vi får jo også nye medarbejdere, så man skal løbende holde fokus, siger hun og konstaterer, at hun i fremtiden vil være mere opmærksom på, at arbejdsmiljøet kommer med på dagsordenen på personalemøder hver gang fremover, om det så blot er en status, et dialogspil eller noget andet.

Drøftelser førte til konkrete aftaler

Skoleleder på Nyager Skole, Christina Holm Vestergaard, er en del af den arbejdsgruppe, der har samarbejdet med BFA’s besøgsteam om at arrangere selve workshopsdagen og det videre forløbet med at understøtte arbejdsmiljøet i Rødovre Kommune.

- I arbejdsgruppen har vi en åben dialog, og det er vejen frem til at understøtte et godt arbejdsmiljø. Vi har drøftet forskellige forhold med en åben og nysgerrig vinkel, og der er kommet gode input. Det er en styrke, at vi mødes på tværs af enheder i kommunen for at drøfte forebyggelse og håndtering og kan understøtte andres processer, siger hun.

Christina Holm Vestergaard deltog på dagen sammen med skolens TRIO, og de tog også god inspiration og viden med sig hjem.

- Der var en god vekselvirkning mellem fine oplæg og relevante og praktiske øvelser. Vi fik blandt andet nogle gode drøftelser om vores næste skridt i forhold til vores beredskab og processer. På dagen lavede vi konkrete aftaler om, hvordan vi går videre, fortæller hun og fortsætter:

- Det var stærkt, at vi var så mange til stede. Det viser, at det er noget, vi prioriterer, og noget vi vil i Rødovre Kommune. Vi sætter det på agendaen. Det er et vigtigt signal. Og den store opbakning er en indikator på, at det gode arbejdsmiljø er noget, vi vil i hele organisationen, fastslår hun.

Direktionen blåstempler indsatsen

Den opfattelse er fællestillidsrepræsentant fra Danmarks Lærerforening, Jens-Halvor Zoffmann helt enig i. Han er også en del af arbejdsgruppen i Rødovre Kommune. Han lægger særlig vægt på, at samarbejdet med BFA prioriterer et ledelsesmæssigt ophæng for at sikre en forankring og et efterliv på arbejdspladserne.

- Jeg er meget begejstret over konceptet, for BFA-konsulenterne siger jo direkte til deltagerne, at de kommer ind ad fordøren med en accept fra ledelsen, og det giver en vis pondus og blåstempling for arbejdspladserne – både for de lokale ledelser og medarbejderrepræsentanter, siger han og fortsætter:

- Når kommunaldirektøren vælger at være med til at rette lyset på arbejdsmiljø og arbejdsglæde, sender det nogle rigtig vigtige signaler om, at man er med til at tage både ledernes og medarbejdernes trivsel alvorligt og prioriteret.

Og for kommunaldirektøren er netop arbejdsmiljøet et stærkt fokus for at skabe gode og velfungerende arbejdspladser. Derfor er han glad for, at der var så stor tilslutning på dagen.

- Det viser, at der er opbakning i hele organisationen. Vi står samlet som organisation. Vi har stor opmærksomhed på det, og vi vil gerne blive endnu bedre. Vi har et tæt samarbejde med vores TRIO’er, og det er vigtigt i denne sammenhæng, for det er her, vi skal omsætte de oplevelser, vi har. Det er noget, vi gør sammen, og ikke noget den enkelte leder, medarbejder eller arbejdsmiljørepræsentant kan gøre alene. Det er vores fælles indsatser, siger kommunaldirektør Henrik Abildtrup.

Håb for fremtidens APV

Workshopdagen bliver fulgt op af endnu en temadag for ledere og arbejdsmiljørepræsentanter, hvor der fokuseres mere på hele arbejdsmiljøarbejdet og den systematiske tilgang til forebyggelse og håndtering med roller, opgaver og ansvar i arbejdsmiljøgruppen. Den afvikles som en del af den supplerende arbejdsmiljøuddannelse. Også denne temadag tilrettelægges i samarbejde med BFA’s besøgskonsulenter. Det store spørgsmål er så, hvorvidt indsatsen får rykket kommunens APV i den rette retning i forhold til trusler og vold og forebyggelsen. Og der er optimisme at spore allerede.

- Jeg håber, at vores forebyggende arbejde kan gøre en forskel. Det kan ikke fjerne problematikken, men jeg håber og tror på, at det vil gøre en forskel. I et eller andet omfang er det blevet tydeligt for os, og det vil forhåbentligt nedsætte de episoder, vi oplever. Vi må i al fald ikke bare lægge det, vi fik på dagen, til side. Der var mange gode ting at arbejde med, siger arbejdsmiljørepræsentant Christina Skovgaard Christensen fra Hendriksholm Skole.

Læs mere om mulighederne for at indgå i et samarbejde med BFA’s besøgsteam.


Senest revideret den 16. maj 2023