Offentligt familieliv

Det er ikke kun dit hjem, der bliver offentligt område, hvis du arbejder som for eksempel dagplejer eller familieplejer. Du selv og din familie er også offentlige personer. Hvis du arbejder derhjemme med børn, gør du i en vis udstrækning også dit familieliv til dit arbejde.

Når du ansøger om denne type arbejde, vil kommunen indhente straffeattest på dig og din ægtefælle med din tilladelse. Det er for at sikre, at I ikke er straffede for overgreb mod børn og dermed et led i kampen for et ordentligt børneliv.

Sladder og kommentarer

I og med at dit hjem er offentligt område og du selv og din familie er offentlige personer, kan du også møde mere eller mindre relevante kommentarer i forhold til dine egne børn, din ægtefælle og dig selv. Sladderen kan let tage om sig, når du handler om lørdagen i lokalområdet, når I går på restaurant, får en øl på den lokale cafe, holder fest derhjemme, eller når dine store børn laver drengestreger fredag aften.

Vær bevidst om, at du både er en offentlig og en privat person, overvej hvad der er relevant, diskuter det derhjemme og med dine kollegaer og sig fra, når det overskrider dine personlige grænser.

Sæt dine grænser

Du skal møde med både åben dør og sind over for tilsyn, vejledningsbesøg og forældre. Men du skal også sige til og fra, sætte grænser og høfligt afvise kommentarer, kritik og nysgerrige spørgsmål, der vedrører dit privatliv.

  • Diskuter det med din ægtefælle, familie, kolleger og kontaktpersoner
  • Tænk på at de andre kan have et problem
  • Brug dine kollegaer
  • Brug dit netværk  

Senest revideret den 20. marts 2020