En løsladt morder skriver til en kommunalt ansat, at hvis han ikke får sin førtidspension, tror han, at han ”kan gøre det igen”. Den slags trusler, ligesom ”Jeg ved, hvor du bor” og ”Jeg kender dine børn”, møder medarbejderne på Halsnæs Rådhus i stigende grad.
Alligevel er rådhusets 300 ansatte sluppet for de to årlige arbejdsskader på grund af trusler, siden kommunen for et års tid siden valgte at fokusere på personalesikkerhed. Det halvårlige indbrud er også udeblevet.
Rådhuset blev nyindrettet, da Frederiksværk og Hundested Kommune blev lagt sammen. Et af de nye tiltag i rådhuset er, at ingen borgere har adgang til storrumskontorerne, som på Halsnæs Rådhus bliver kaldt ”teamkontorer”.
Modtagelse
Alle brugere melder sig i borgerservicecenteret, når de kommer til Halsnæs Rådhus. Her står fire medarbejdere og ekspederer ved hæve/sænke-borde Fælles for dem er, at de har stor erfaring i at møde borgere og er gode til at kommunikere.
Ifølge en ny plan for medarbejderne, skal de snarest gennemføre et kursus i konflikthåndtering, fortæller kommunaldirektør Michael Graatang.
- De ansatte i modtagelsen er garanter for, at borgere med voldelige tendenser bliver kigget ud og udelukket fra at komme videre ind i huset. Jo længere disse borgere kommer ind i hjertet af huset, desto farligere bliver de for os alle, siger han.
Forskellige samtalerum til forskellige formål
De borgere, der skal tale med en sagsbehandler, bliver hentet af vedkommende og ført op til et samtalerum, og medarbejderne i teamkontorerne kan følge med i, hvad der foregår i en stribe af disse samtalerum med glasfacader. Rummene har forskellige funktioner. I det første rum er ruden af klart glas. I det næste er der en lille mat stribe over ruden. Derefter er der et rum med mange striber, og i det sidste rum er ruden kun klar nede ved gulvet.
- Det første rum, som er kameraovervåget og med lydløs alarm, er til voldspsykopater, og det sidste er til dem, der skal græde, som Michael Graatang formulerer det.
Den enkelte medarbejder vurderer, hvilket rum der passer til den enkelte samtale, og i alle samtalerum er der en dør bag sagsbehandleren.
Ingen private fotos
Tidligere havde socialrådgiverne i Halsnæs Kommune hver sit eget kontor med private fotos af familien. Nu er der ingen private fotos i de fælles samtalerum.
- Forskning viser, at når mennesker med problemer bliver konfronteret med andres lykke, står deres egen ulykke i skærende kontrast, og det kan udløse yderligere frustration, siger Michael Graatang.
Politistation på rådhuset
Politistation i Frederiksværk har til huse på rådhuset. Umiddelbart bag borgerservice er der et skilt med ”kommune” og et med ”politi”. Det har en god virkning.
- Det første samtalerum ligger sådan, at politiet kan holde øje med det fra politistationen tre meter derfra, og vi har en aftale om, at de ikke ruller deres persiennerne ned, siger Michael Graatang.
Samtidig holder en af rådhusbetjentene, som Michael Graatang kalder ”lettere uniformerede”, sig i nærheden, når der er en samtale i det første rum.
Trygge medarbejdere
Medarbejderne på Halsnæs Rådhus har tidligere måttet finde sig i, at der et par gange om året føg brosten gennem en rude fra et dårligt oplyst udendørsareal. Halvtaget, der stod der, er nu fjernet, og området er oplyst ved hjælp af sensorer
Det har betydet, at der ikke har været sten igennem ruden i det seneste år.
Fællestillidskvinde Grete Nielsen er meget glad for initiativerne.
- Der er virkelig sat fokus på medarbejdernes sikkerhed, og det i sig selv giver en følelse af tryghed. Vi er meget åbne om vores tiltag overfor borgerne, og de accepterer det. De ved for eksempel, at der er videoovervågning i et af samtalerummene, og bare man er klar i mælet omkring det, bliver det respekteret. Når borgeren føler sig mindre stresset, føler vi os mindre stressede.