Del: - -

Webinar 4: Stærke arbejdsfællesskaber og psykologisk tryghed på gymnasiale uddannelser

Stærke arbejdsfællesskaber og et godt samarbejde kan både medvirke til et bedre arbejdsmiljø og trivsel og give øget kvalitet i opgaveløsningen omkring læring og dannelse for elever, kursister og studerende. Dette webinar sætter fokus på arbejdsfællesskaber og deres betydning.

Se eller gense webinaret her.

Mange uddannelsesinstitutioner sætter i disse år fokus på det gode samarbejde og arbejdsfællesskaber. Det er en god idé, fordi forskningen viser, at en god social kapital på arbejdspladsen øger trivslen.

Mange oplever også en øget kompleksitet i opgaveløsningen, og på nogle arbejdspladser kan arbejdsfællesskaberne være udfordrede fx af hyppige forandringer eller højt arbejdspres. Det gør os mere afhængige af hinanden for at lykkes, og derfor er det vigtigt at have fokus på at opbygge en god psykologisk tryghed på arbejdspladsen.

Stærke arbejdsfællesskaber og et godt samarbejde kan både medvirke til et bedre arbejdsmiljø og trivsel, og give øget kvalitet i opgaveløsningen omkring læring og dannelse for elever, kursister og studerende.

Stærke arbejdsfællesskaber forudsætter blandt andet, at der er en fælles forståelse af kerneopgaven — selve formålet med at drive en uddannelsesinstitution, en velkoordineret opgaveløsning i det daglige, fælles faglige refleksioner og følelsen af et socialt tilhørsforhold og psykologisk tryghed. Det kan f.eks. være i et team, en afdeling, eller en projektgruppe.

Dette webinar sætter fokus på arbejdsfællesskaber og deres betydning. Vi præsenterer en model til forståelse af, hvad et stærkt arbejdsfællesskab består af og præsenterer værktøjer til en dialog om arbejdsfællesskaber og til håndtering af konkrete udfordringer i samarbejdet.

Webinaret afholdes: 5. december kl. 15:00 – 16:15.

På webinaret får I følgende:

  • Viden om arbejdsmiljømæssige aspekter af samarbejde i forskellige arbejdsfællesskaber.
  • Inspiration til fælles strategier til at styrke samarbejde og arbejdsfællesskaber på jeres arbejdsplads.
  • Introduktion til konkrete BFA-værktøjer I kan bruge eller lade jer inspirere af i arbejdsmiljøarbejdet hos jer.

Program

  • Velkomst og intro til temaet stærke arbejdsfællesskaber
  • Hvad ved vi om rammer og udfordringer i samarbejde og arbejdsfællesskaber på de gymnasiale uddannelser
  • Hvordan I kan lave en systematisk indsats for at styrke arbejdsfællesskaber og fælles opgaveløsning på jeres skole eller uddannelsesinstitution? Introduktion til konkrete handlingsrettede BFA-værktøjer
  • Spørgsmål fra deltagerne og uddybning fra BFA
  • Orientering om værktøjer på vej og kommende arrangementer.

Dette er det fjerde og sidste af fire webinarer målrettet ledere, TR og arbejdsmiljørepræsentanter på de gymnasiale arbejdspladser.

Webinarerne er tilrettelagt af BFA Velfærd og Offentlig administration i samarbejde med Gymnasieskolernes Lærerforening og Danske Gymnasier.

Links til materialer

Præsentation

Målinger

Værktøjer

Stærkere sammen - Brikker til et velfungerende arbejdsfællesskab

Det nye nemme værktøj ”Styrk jeres arbejdsfællesskab”

Lynsparring - Det faglige fællesskab

Psykologisk tryghed - Det kollegiale fællesskab

Anden inspiration

BFA podcast om psykologisk tryghed – afsnit: ”Kan I tale om de svære ting?”

VPT (Viden på tværs) med meget materiale mv. om psykologisk tryghed

Voldsomudtryksform.dk  -  Tema-ark om psykologisk tryghed

Konference om psykisk arbejdsmiljø i 2024

 


Senest revideret den 6. december 2023