1. To enkle skemaer til APV-arbejdet
Det mest downloadede værktøj i 2021 var de 'To enkle skemaer til APV-arbejdet'. Det behøver ikke at være svært at lave en APV. Ved hjælp af de to enkle skemaer, kan I let komme i gang med arbejdet.
2. APV om covid-19: Et enkelt skema
Dette enkle apv-skema kan bruges til hurtigt at tage temperaturen på arbejdspladsen: Hvilke udfordringer og risici ser vi? Hvad lykkes vi godt med? Hvad er der brug for, at vi gør nu?
'Når klokken ringer' er en branchevejledning om fysisk arbejdsmiljø i grundskolen og det almene gymnasium. Når klokken ringer oplyser om krav, normer, standarder og god kutyme i forbindelse med byggeri og indretning af faglokaler.
4. Stærkere sammen - Brikker til et velfungerende arbejdsfællesskab
'Stærkere sammen - Brikker til et velfungerende arbejdsfællesskab' giver en kort introduktion til begrebet arbejdsfælleskaber og forklarer, hvorfor det er vigtigt.
Skemaet gør det let for Arbejdsmiljøgruppen at lave risikovurderinger/risikoanalyser.
'Forflytningsguiden' beskriver de vigtigste elementer i god forflytning og forudsætningerne for, at du kan bruge dem. Guiden retter sig mod ansatte, elever og studerende i alle dele af social- og sundhedsområdet.
7. Krænkende handlinger af seksuel karakter
Et inspirationshæfte hvor vi har samlet konkrete værktøjer, der kan være en hjælp til at sætte en dialog i gang, skabe klarhed og give tryghed på arbejdspladsen.
8. Grib ind - Godt kollegaskab uden mobning
”Grib ind – Godt kollegaskab uden mobning” er et værktøj, som sætter fokus på vidnernes rolle i situationer med mobning.
9. 8 anbefalinger: Forebyg akut fysisk overbelastning
Anbefalingerne er til brug for fremme af god forflytningspraksis og kan fx bruges til dialog, på møder med forflytningsvejleder, til opslag, på personalemøder og til inspiration for arbejdspladsens videre arbejde med at forebygge akut fysisk overbelastning.
10. Prioritering af kerneopgaven
Formålet med ”Prioritering af kerneopgaven” er at sætte fokus på den fælles kerneopgave, den fælles prioritering og samtidig få en dialog om forventninger til kerneopgaven.